Kwaliteit en standplaats

‘Jarenlang plezier van de Rhododendron’

Een sterke en langlevende plant.

Kwaliteit is de allesbepalende factor of de Rhododendrons goed groeien en bloeien. Alleen sterke planten groeien goed op hun nieuwe standplaats binnen groenprojecten. Kwaliteits Rhododendrons hebben een sterker gestel en zijn goed in staat om het eerste jaar door te komen. Ook kan de Rhododendronplant onder extreme weersomstandigheden – veel water of schaarste – beter overleven. Daarom kijken wij niet alleen naar maat en bloemkleur, maar beoordelen we de planten op kwaliteit en de nieuwe standplaats (grond, lucht, licht).

Advies van een professional

Het beste advies geven wij ter plekke. Op de plantplaats of op de kwekerij. Een Rhododendron is een gemakkelijke plant maar stelt wel eisen aan de standplaats. We geven je alvast wat tips:

De Rhododendron stelt eisen aan de zuurgraad (pH). De optimale pH waarde voor de klassieke Rhododendron ligt tussen de 4,2 en 5,5.  Een juiste verhouding tussen luchtdoorlatende bodem en watervasthoudend vermogen van de bodem zorgen voor een gezonde groei. De pH-waarde en grondsamenstelling kun je beïnvloeden door de menging van turf. Deze meng je met de grond in het plantgat.

Snoei na de bloei

Rhododendrons voelen zich prettig als ze niet te nat staan en wanneer overtollig water snel kan worden afgevoerd. Na aanplant en in droge periodes de Rhododendron voorzien van extra water. Het liefst druppelsgewijs op de bodem onder de plant.

Na de bloei adviseren we je om de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Ook kun je de plant het beste na de bloei snoeien en toppen (het verwijderen van jonge scheuten). Zo ontwikkelt de plant meer nieuwe groeiknoppen en verspilt de plant geen energie aan zaadvorming.

Kies de juiste bodem structuur

Een Rhododendron wortelt oppervlakkig en in de breedte, met een fijne wortelstructuur. Daarom is het belangrijk om het plantgat drie keer zo groot te maken als de kluit zelf. De Rhododendron mag nooit dieper geplant worden dan waar deze vandaan komt. De bodem in het plantgat mengen met aarde en turfmolm.

Voor de juiste aanplant leveren we Vivimus zuurminnend en turf.

Contactpersoon

Olaf Nijenkamp, meer dan 30 jaar ondernemer in tuinplanten. Opgegroeid met het kweken van Bos Rhododendrons.

Bel Olaf Nijenkamp

0031 65 337 74 32

E-mail

olaf@olaf-nijenkamp.nl